четверг, 14 августа 2008 г.

Спас - Бориничі

19 серпня на свято Спаса в с. Бориничі біля каплички з джерелем з цілющою водою відбудеться літургія і свято. Збереться багато людей. Всі запрошуються....

Думаю в цю неділю поїхати в Бориничі в взяти 5 літрів води...
Також візьму фотоапарат і зроблю кілька фотографій.

Для довідки, ось історія про джерело в с. Бориничі:

Цікава легенда про одну з „святих криниць у Жидачівському районі, яка пов’язана з історією Бориницької каплички. У 1862 році місцевий священик Черницький писав: „При залізній дорозі між Бібркою і Ходоровом лежить на родючій рівнині село Бориниці Бібрського повіту (нині Жидачівського району).
Ріка Суходілка розділяє село на дві частини. Його оточують порослі лісом горбки, де працюють люди в каменоломнях або випалюють вапно. За народним переказами в старовину цю місцевість оточували темно густі бори (ліси). Звідси має походити назва Бориниці.” Якраз із цим селом пов’язана історія „святої криниці“.
Хто відкрив цілюще джерело, нема певних доказів. Є тільки народний переказ, що його відкрили дужедуже давно богомільні та побожні люди, побачивши на тому місці вночі світло та образ Божої Матері. Крім цього народного переказу є ще й другий, який стверджує, що на дереві при криниці літом безперервно кувала зозуля. Своїм куванням вона ніби накликувала людей, бажаючи їм сказати: “Приходіть із вірою порятунку у Божу Матір і в чудотворні сили оздоровляючої води у цій криниці”. Тому – то названо ту криниченьку Зозулиною.
Знаходиться криниця в лісі на межі чотирьох сіл Бориничі, Илова, Ляшок і Борусова. До неї стали приходити люди з незапам'ятних часів. Ходять і дотепер, несучи до цієї чудотворної оздоровляючої води різного роду тілесні недуги. Найбільшого розголосу в околицях набрала ця криниця тоді, коли глухоніма дівчинкапастушка оздоровилась від тяжкої недуги, обливаючись водою та п`ючи воду з неї. У знак цієї події в 1863 році граф В.Борковський вибудував навпроти криниці муровану капличку, прикрашену куполом і дзвіничкою. Поряд із капличкою та криницею люди встановили фігуру Пречистої Діви. Роки приходили, поклонялись тому святому місцю доти, поки не прийшла на Західну Україну Радянська влада, яка взялась закривати церкви, а все, що залишилось в них, грабувати. Але люди не переставали ходити до каплички та джерела. Працівники правоохоронних органів неодноразово розганяли віруючих, перекривали дорогу до неї.
Одного дня фігуру Божої Матері було зруйновано й розкидано кусочками по лісу. Люди віднайшли ці кусочки, склали заново фігуру, але не могли знайти голову Пресвятої Діви. Тому одному жителю с.Боринич приснився сон. Явилась Пресвята Діва і каже: „Голова з фігури знаходиться в криниці під намулом. Піди і викопай її”. Чоловік рано встав і пішов до каплички копати. Копав копав і нічого не знайшов. На другу ніч знову приснилась Мати Божа, яка сказала: „Копай ще і найдеш”. Він знову почав копати і знайшов голову. Ще кілька разів після цього знищували фігуру Божої Матері, а капличку спалили і рештки розрівняли трактором. Але люди, які віками ходили до каплички та джерела, не змогли змиритися з такими знущаннями над святинею. І своїми силами збудували на цьому місці нову капличку, почистили криниченьку.
Народ і по сьогоднішній день ходить молитися до каплички і пити чудодійну водицю. Найбільша відправа біля Зозулиної криниці відбувається кожного року на Спаса.
Доречним слід відмітити ще один не менш важливий факт з історії каплички біля криниченьки. Папа Римський надав грамотою від 2 березня 1865 року відвідувачам тієї каплички цілковитий відкуп в святкові дні Благовіщення, Состраданія Пресвятої Богородиці в день Св. Апостолів Петра і Павла.
Серед інших відомих “святих “ криниць можна назвати дві найближчі:
* біля с. П’ятничан Стрийського району (район межує з Жидачівським районом).
Потужне джерело, яке дає початок р. Тейсарівці, знаходиться в урочищі Діброва. Поряд є каплиця, збудована в 1947 році, є лавочки та хрест. Відправа проходить біля джерела 28 серпня на День Успіня Діви Марії
* біля с. Новошина Жидачівського району в Бакоцинському лісі знаходиться „свята” криниченька на місці монастиря Грабів (XVII століття).
Джерело потужне, із чистою водою. Відправа біля нього проводиться на Йордан за участю жителів сіл Журавенка та Вишнів Рогатинського району Івано Франківської області.

Стаття взята з Еко- Довкілля


Обіцяні фотографії каплички знаходяться тут: http://serhiymatviyenko.blogspot.com/2008/08/blog-post_17.html

Комментариев нет: